Divlji azil ostaje na Košutnjaku? - Press

šta pišu i šta pričaju

Divlji azil ostaje na Košutnjaku? - Press

Postod mimica » 21 Jul 2010, 12:49

19. 07. 2010

PRESS

Divlji azil ostaje na Košutnjaku?

Oko 50 pasa još uvek boravi u improvizovanom azilu duž ulice Kneza Višeslava iako u opštini Čukarica već tri godine postoji rešenje o uklanjanju. Pre nekoliko meseci grad obećao preseljenje pasa u Rakovicu

I pored toga što u opštini Čukarica već tri godine postoji rešenje o uklanjanju „divljeg" azila za pse na Košutnjaku, oko 50 pasa još uvek je na toj lokaciji. Prihvatilište, koje je smešteno duž ulice Kneza Višeslava, između „Avala filma" i obližnje crkve, po svemu sudeći još dugo će tu ostati jer se tek očekuje izrada „republičkog pravilnika" koji će odrediti da li neko i pod kojim uslovima može da ima svoj privatni azil.

Povodom ovog problema, Pressu je još pre nekoliko meseci rečeno u gradskoj vlasti da će oni „sredinom godine izmestiti ove pse", ali to do sada nije učinjeno. Međutim, kako sada kažu, ne mogu da isele pse zbog „pravnog vakuuma" jer se azil ne vodi ni kao privatni ni kao gradski.

Napadaju građane

Sugrađani koji žive u blizini ovog azila kažu da već četiri godine jedva žive od smrada, gomile izmeta i bučnog laveža, a ni napadi pasa nisu retkost. Sa komšijama se slaže i Vojkan Vukadinović, vlasnik obližnjeg restorana „Rubin".

- Dvadeset šestoro zaposlenih u restoranu svakog dana prolazi pored tog azila! Više puta su ih psi napadali, a da ne govorim o strahu koji radnici imaju. Međutim, kada tražimo da se psi isele, prete nam oni koji o njima navodno brinu. Čak se i ljute što restoran ne hrani pse?! Ja imam psa, volim životinje i znam šta podrazumeva i koliko košta istinska briga o njima. Ne verujem da je u dobrobiti pasa način na koji su sada udomljeni - smatra Vukadinović, po profesiji, inače, dečji hirurg.

Međutim, gazdarica azila Cvetanka Zrnić ranije je kategorično negirala za Press da su psi opasni i da su ikog napali.

Prema rečima pomoćnika gradskog sekretara za komunalne poslove Vladimira Terzina, rešenje ovog pitanja čeka izlazak iz takozvanog „pravnog vakuuma" jer se ne može ništa preduzeti bez donošenja određenog seta podzakonskih akata koje treba da donese nadležno ministarstvo, odnosno republička Uprava za veterinu.

Privremeno u Rakovicu

Dok čeka konačno rešenje grad je, kako objašnjava Terzin, stupio u kontakt sa gazdaricom azila.

- Veterinarska ustanova „Veterina Beograd" je psima pružila i pruža veterinarsku negu, pomaže u obezbeđivanju hrane i nad svim psima je sprovela postupak sterilizacije i čipovanja. U ovom azilu postoji pedesetak pasa, pa se u azilu u Rakovici pripremaju boksovi za njih, gde će psi biti dok se pitanje privatnih azila u potpunosti ne reguliše. Tada će biti doneta odluka da li će ovi psi biti ponuđeni na usvajanje ili će dosadašnja vlasnica azila urediti zakonom predviđen azil - navodi Terzin.

Prvo iseljenje pasa, pa rušenje baraka

Rukovodilac Komunalne inspekcije opštine Čukarica Nebojša Anđelković kaže da već tri godine postoji rešenje o uklanjanju divljeg azila na Košutnjaku.

- Međutim, kako je u pitanju veliki divlji azil sa 50 do 80 pasa, mi ne možemo da uklonimo te barakice i kućice, dok služba Zoohigijene prethodno ne izmesti pse. Za sprovođenje rešenja neophodna nam je asistencija grada, jer je to horda pasa, koji bi verovatno bili agresivni ukoliko bi naša služba uklanjala azil dok su oni još u njemu - navodi Anđelković. Kada je u pitanju čišćenje izmeta pasa, na čiji smrad se sugrađani posebno žale, komunalna inspekcija može samo da izda nalog nekom da očisti azil.

- U ovom slučaju je problem, jer nemamo kome da pišemo nalog, pošto je azil divlji i kao takav praktično bez vlasnika. Zato što vlasnika nema, opština će i sama snositi trošak uklanjanja azila - navodi Anđelković.

AZIL MORA U REGISTAR

Rukovodilac Grupe za dobrobit životinja pri resornom ministarstvu Maja Andrijašević podseća da su Zakonom o dobrobiti životinja propisani najvažniji uslovi za prihvatilišta za napuštene životinje.

- Nacrt ovog pravilnika je pripremljen i predat zainteresovanim stranama da daju svoje mišljenje. Do usvajanja pravilnika, što se očekuje uskoro, vlasnici prihvatilišta moraju da upišu ove objekte u Registar za držanje životinja, koji se vodi u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - navodi Andrijaševićeva.

PSI I RAKOVIČKI PROBLEM

Azil je smešten na teritoriji opštine Čukarica, ali na mestu na kom se ona graniči sa opštinom Rakovica, što dodatno komplikuje problem. Ako kuče samo pretrči ulicu, postaje „nadležnost" opštine Rakovica, na čijoj su teritoriji upravo i najviše napadali sugrađane.

Međutim, kako saznajemo u opštini Rakovica, njima nije stigla nijedna pritužba građana u vezi s „divljim" azilom.

- Verovatno je građanima poznato da je azil za pse na području opštine Čukarica i da njihove službe na toj opštini mogu da reaguju - rečeno nam je u toj opštini.
- Jedno od još uvek nedorečenih pitanja je i pitanje azila. Konkretno, još uvek ne postoji pravilnik koji će regulisati kriterijume za privatne azile. To znači da grad u ovom trenutku ne može da zabrani postojanje azila, niti da ih iseljava - objašnjava Terzin.

I. BOGOJEV
Korisnikov avatar
mimica

Pridružio se: 17 Nov 2008, 18:03

Re: Divlji azil ostaje na Košutnjaku? - Press

Postod Bghoror » 29 Jul 2010, 05:14

Gospođe koje se hvale svojom humanošću i ističu da su dale život psima, smeškaju se na fotografijama prilikom potpisivanja ugovora i brojanja para, treba samo da zasuču rukave i počiste govna!
Bghoror

Pridružio se: 27 Jul 2010, 02:27

Re: Divlji azil ostaje na Košutnjaku? - Press

Postod mimica » 29 Jul 2010, 14:38

Pokusala sam u Sekretarijatu da saznam ciji je azil u Kosutnjaku. I evo sta mi je posle kratkog izbegavanja odgovora rekao g. Stanislav Stefanovic iz zoohigijene: Taj azil servisira clanica Inicijative. Pitala sam ga da li je to onda azil Inicijative na sta mi je zatim odgovorio: pa taj azil servisa clanica Inicijative.
E, tako dobismo novi pojam u zastiti : servisiranje azila. Da bi se razjasnio pojam servisiranja azila Sekretarijatu ce biti upucen zahtev za objasnjenje znacenja onog sto mi je receno.
Korisnikov avatar
mimica

Pridružio se: 17 Nov 2008, 18:03

Povratak na Mediji