CNR sistem, humano resenje prava na zivot pasa

CNR strategija

CNR sistem, humano resenje prava na zivot pasa

Postod DanicaD » 28 Nov 2008, 13:56

EI17 je napravila Program 2003. i predala ga gradu, deklarativno svi su se odusevili, ali...zavrsio je u necijoj ladici! Sto je, nazalost, i za ocekivati u ovoj sredini. No, zasto ga pominjem?

Pominjem ga jer bez ubijanja resava problem zato sto je rezultat ogromnog iskustva u svim varijantama i CNR i azila! Ne mogu naravno da ga prepricam, ali sustina je u tome da se primeni decentralizacija problema i da se u svakoj MZ, znaci ne samo opstini problem resava shodno zatecenom stanju , ne samo u smislu broja pasa, vec i mreze staratelja! On predvidja izgradnju mini azila po opstinama, naravno ne na opstini Stari Grad, da ne bude zabune! Beograd je ogroman grad i svako globalno resavanje problema mega i giga projektima rizikuje da promasi cilj! Zato smo mi protivnici velikih gradskih azila! Veliki broj zivotinja na jednom mestu je stalni izvor zaraze i bolesti...a o uslovnosti takvog zivljenja da i ne govorim.
Mini azil znaci najvise 50 pasa. Ti mini azili bi trebalo da budu infrastruktura za prihvat zivotinje u svakoj situaciji i treba da budu protocni...

Dakle, imperativ treba da bude zivot pasa, a modaliteti SVI postojeci i poznati! Zato treba kombinovati mini azile, intenzivno i od strane institucija organizovano i podrzano ( mislim na veoma konkretne zahvate) udomljavanje, a ne samo sporadicno od strane NVO i standova i CNR! U tom smislu zakon o dobrobiti mora da predvidi sve ove mogucnosti, kao i njihov boravak na ulici!
Problem je u tome sto se neke organizacije izjasnjavaju i namecu sebe kao relevantne za predstavljanje svih zivotinja, a nisu kvalifikovane, niti imaju legitimitet za tako nesto. One ne priznaju, stavise, javno se izjasnjavaju protiv necega sto one ne poznaju! Takav stav je nerpihvatljiv i samo otezava napore drugih za usvajanje odgovarajucih resenja.

Jedno je jasno a to je da je uslov CNR-a vracanja psa na staniste! Ukoliko se ovo pravilo izigra, zivotinja strada i u tom smislu desilo se masovno stradanje sterilisanih pasa u prvoj godini primene Strategije....i to je neprihvatljivo jer je to zaista ubijanje zivotinja na najnehumaniji nacin!
Ali, ako se pas vrati na staniste i ako se vrati staratelju, sistem funkcionise!
Potpuno ste u pravu da citava generacija ima relativno pristojan i dobar zivot za srpske uslove ziveci pritom na ulicama!!!!!! Gde ima staratelja tu imaju dnevnu brigu, neki i kucice, nasrtaji na njih od strane necivilizovanih gradjana su zaustavljeni...i zato CNR danas na nekim lokacijama odlicno funkcionise! Jasno je da je to veliki napor i velika konstantna borba, ali svaka zrtva donosi uspeh! Zato je mnogima "lakse" da idu linijom manjeg otpora i da stvar rese "zrtvovanjem" pasa! Ne treba zaboraviti da su psi "cistaci", te da vrse i ekolosku funkciju i zato deo njih treba da ostane na ulici pod prethodno iznetim uslovima! Copore treba "razbijati"!

Nijedan pas nije isti, kao ni covek, s toga sam licno alergicna na te opste price! Na ulici mogu da opstanu stabilni psi! Drugi psi, plasljiviji i nesigurniji, mogu da skrecu paznju na sebe i ne bi trebalo da budu na ulici, ALI NISU AGRESIVNI! Stavise, baveci se ulicnim psima preko 12 godina, samo sam licno jednom prilikom naletela na "nezgodnog" psa, ali i on se smirio pravilnim postupanjem sa njim!

Zato mi koji smo na ulicama u direktnom kontaktu sa tim istim psima o kojima mediji pisu i pricaju na opste poznat nacin, treba iz medija da saznamo KAKVI SU ONI? Zato zaista zakljucujem da su psi onakvi kako se vi prema njima ponasate! Mi nemamo nijedan incident da je neki pas nekog od nas povredio ili bilo sta slicno za sve ove godine! Onda se pitate kada vas mediji informisu o kakvim to psima oni pricaju, gde se oni nalaze jer mi koji smo na ulicama TAKVE NE VIDIMO!

Evo, detalj, malopre je zvala neka zene da mi kaze da na jednoj lokaciji ima njih 15 ( uvek lazu i dodaju) i da je to strasno jer oni ne mogu da prodju, a ja ih pitam zasto? Odgovor je mi se plasimo, sta ako... Dakle, sa ljudima treba puno raditi i bukvalno ih edukovati, a za fobije, postoje strucnjaci....

CNR podrazumeva agresivnu i otvorenu podrsku nadleznih i medija, sto je izostalo... zbog cega radimo u dodatno tezim uslovima.

Nova no kill strategija, verovali ili ne, predvidja sterilizaciju SVIH VLASNICKIH PASA!!!!!!!!!!???????
Ne znam, ali da li mozete da verujete da je to nekom palo na pamet uopste? Da li mozete da verujete da neke NVO za zastitu zivotinja "se za to bore"?????? Da li mozete da verujete da se one bore, de facto, za istrebljenje citave vrste?????????
Zasto? Pa zato, a to sam vec malopre rekla, to je linija manjeg otpora jer zaustavljanje"dolaska" novih pasa i uopste "gombanje" sa ljudima je tezak i komplikovan put i zato je mnogo lakse opet "udariti" po psima, a sve toboz humano, napredno, svetski i jos "resavamo problem! Resavamo, Da ...istrebljenjem vrste!

Samo jos da dodam u vezi azila! Brojne NVO u svetu su odlucno protiv zivota zivotinja u azilima jer to je zivot u ZATOCENISTVU!!!! TAKAV ZIVOT JE PROTIVPRIRODAN i prva Fondacija Brizit Bardo je takodje protiv toga! Sada ja pitam neke NVO kako mogu da se istovremeno bore protiv cirkusa, a sa druge strane bore se za zivot pasa u azilima> I jedno i drugo je isto, protivprirodan zivot u zatocenistvu!

U ovoj zemlji imajuci u vidu ukupne uslove, kao i "kadar" koji je uglavnom zaposlen u tom sektoru, pa jos toliki broj zivotinja na jednom mestu, zar neko stvarno veruje da tu ista moze da bude humano???? Ko ce da kontrolise sta se i kako se radi?
Drugo, u Srbiji demokratija je "mlada", sto znaci da je politicki, institucionalno i pravno dosta nestabilna zemlja jer svedoci smo svaki dan voluntarizma brojnih mocnika. Sutra se promeni vlast, i vec izgradjeni no kill, na primer, azili, ODLUKOM TOG NEKOG MOCNIKA POSTANU KILL AZILI? Sta onda?
Da zakljucim, treba o svemu veoma voditi racuna i misliti mnogo unapred pre nego se neka NVO za zastitu zivotinja zalozi za neko resenje!
DanicaD

Pridružio se: 19 Nov 2008, 22:11

Povratak na Strategija za rešavanje problema uličnih životinja